Vijenac 673 - 674

Matica hrvatska

Uz znanstvenu tribinu Odjela za
demografiju MH, 5. prosinca

Izazovi pronatalitetne i obiteljske politike

Petar Vukelić

Mladi ljudi, uglavnom studenti Zagrebačkog sveučilišta, ispunili su 5. prosinca Dvoranu Jure Petričevića Matice hrvatske kako bi prisustvovali znanstvenoj tribini Odjela za demografiju Matice hrvatske s temom Novčane naknade za djecu: možemo li ih učiniti učinkovitijima i pravednijima? Tribinu je pozdravnim riječima otvorio potpredsjednik Matice hrvatske Anđelko Akrap, istaknuvši da je Matica hrvatska, kao jedna od najvažnijih nacionalnih ustanova, prepoznala važnost demografije kao teme ustanovivši Odjel za demografiju, koji već više od petnaest godina upozorava na demografske probleme i promiče društvenu važnost oblikovanja uvjeta koji bi pogodovali preokretanju nepovoljnih demografskih trendova u Hrvatskoj. Jedan od segmenata bitnih za oblikovanje tih uvjeta jest stvaranje novčanih naknada koje su pravedne i učinkovite, naglasio je Anđelko Akrap, predstavivši govornike na tribini.


U Matici hrvatskoj na tribini o novčanim naknadama za djecu okupili su se brojni mladi / Snimio MIRKO CVJETKO

Pročelnik Odjela za demografiju Matice hrvatske Marin Strmota na početku je objasnio što je pronatalitetna politika te prikazao hrvatska povijesna demografska kretanja, istaknuvši da se danas Hrvatskoj uz bok nalaze Bugarska, Rumunjska, Litva i Latvija čineći pet demografski najugroženijih zemalja u Europskoj Uniji i općenito na svijetu. Navedeni loši demografski trendovi sa sobom nose implikacije poput preopterećenog mirovinskog i zdravstvenog sustava, neravnoteže na tržištu rada, nedostatne skrbi za starije i nemoćne i sl. „Veliki su to izazovi koji zahtijevaju dugoročne iznadpolitičke i nadstranačke strategije“, upozorio je Strmota, „a provođenje politika ne smije ostati samo na deklarativnoj razini nego se putem aktivnih mjera u Hrvatskoj trebaju stvoriti socijalni i ekonomski uvjeti koji bi motivirali roditelje na veći broj djece.“

U drugom dijelu predavanja Martina Pezer i Ivica Urban s Instituta za javne financije predstavili su sustav potpora za djecu u Hrvatskoj, najčešće korištene mjere (dječji doplatak i porezni odbitak) te način izračunavanja iznosa koji pojedina obitelj ostvaruje. Martina Pezer usporedila je ukupnu novčanu korist za obitelj ovisno o visini dohotka koja se može ostvariti dječjim doplatkom i poreznim odbitkom te je zaključila kako u Hrvatskoj najviše koristi od postojeće pronatalitetne politike imaju oni s najvišim prihodima. Pezer smatra kako treba težiti pojednostavnjenju sustava potpora za djecu i razmotriti uvođenje univerzalnog doplatka za djecu ili primanja poreza kao alternativu trenutno netransparentnom i regresivnom poreznom odbitku te niskom doplatku za djecu. Ne treba gledati daleko po Europi, blizu Hrvatske nalaze se Slovenija i Grčka koje imaju sustave slične Hrvatskoj, ali s mnogo pravednijim sustavom distribucije sredstava – usmjerenim na pomoć stanovništvu s najmanjim prihodima.

Anđelko Akrap, Marin Strmota i Martina Pezer upozorili su na uzroke zašto mjeru dječjeg doplatka u potpunosti ne koriste svi građani koji na nju imaju pravo – premalen iznos zbog fiksnog određenja proračunskom osnovicom, neinformiranost građana, kazneni penali zbog neke promjene u dohotku i statusu članova obitelji, potreban veći angažman za ishođenje. Martina Pezer zaključila je da u 21. stoljeću, u digitalnom dobu, roditeljima treba pružiti jednostavnu uputu i informacije, primjerice otvaranjem web foruma na kojemu bi se mogla postavljati konkretna pitanja o ostvarenju njihovih prava na potpore.

Potpredsjednik Matice hrvatske Anđelko Akrap ocijenio je da hrvatski narod i političari koji ga predstavljaju, premda suočeni sa svim negativnim pokazateljima, ne shvaćaju u dovoljnoj mjeri dugoročnu važnost pronatalitetnih mjera i borbe protiv negativnih demografskih kretanja. Podaci da je svaki dan četrdeset Hrvata manje u Hrvatskoj i da će se u idućih 35 godina broj stanovnika Hrvatske smanjiti za gotovo ukupni današnji broj stanovnika Zagreba kao da nikoga ozbiljno ne zabrinjavaju. Marin Strmota istaknuo je važnost medija i političara koji su javnost dužni obavještavati i osvještavati njihov stav o važnosti demografskog pitanja za opstanak hrvatskog naroda. Obraćajući se prisutnima rekao je: „Na vama mladima je, informiranima i upoznatima s problemima, da jednom, kad budete u mogućnosti, nešto promijenite.“

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak